<link rel="me" href="https://www.blogger.com/profile/11035934589174979579" /> <link rel="openid.server" href="https://www.blogger.com/openid-server.g" /> <!-- --><style type="text/css">@import url(https://www.blogger.com/static/v1/v-css/navbar/3334278262-classic.css); div.b-mobile {display:none;} </style> </head><body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d29690170\x26blogName\x3d%3E%3Eone+destination...%3C%3C\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dSILVER\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://salsabila33.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_US\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://salsabila33.blogspot.com/\x26vt\x3d370229099444877596', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
salam 'alaik ♥

in our life..
we have our own destination..
but who ever u are..
we've same destination after
end of life..believe it !

ME ♥


Hanya sekadar monolog hati yang tidak berkesudahan. hidup penuh dengan kata-kata. mungkin tersurat dan seringkali tersirat dan terpendam dalam diri yang bukan mudah untuk diluahkan dengan lisan. mungkin ini gunanya blog? mungkinkah..?

new ♥

everything will be fine
hari pertama.. kali pertama
Didik anak ke tandas
ingin ke belakang
menikah saat usia begitu muda
i'm w.a.i.t.i.n.g ...
It's all about beauty..
PROMOSI KAD RAMADHAN
itu kan datang lagi !
kembali..

in memory ♥

June 2006
July 2006
August 2006
September 2006
October 2006
November 2006
December 2006
January 2007
February 2007
March 2007
April 2007
May 2007
July 2007
September 2007
October 2007
November 2007
January 2008
March 2008
June 2009
August 2009
December 2009
January 2010
February 2010
June 2010
May 2011
June 2011

blogger ♥

abu ikhlas
ain allen
kak nawwar
kak rahimah
kak aisyah Z
kak yusrina
kak anfaal
kak manihah
Musfirah
DjahNajid
asfarina
Azhana
farhana isa
kek batik

shout ♥


our company ♥

loveorange
lovebeautee

my university ♥

universiti malaya




everything will be fine
Monday, June 13, 2011



Hope everything will be fine.. Harap dapat pegi Spore awal july nanti. Paspot dah buat.. heh, boleh pulak lepas buat paspot ek kalu dah 'disenarai hitam imigresen'. pelik jugak. Ya Allah, mujurlah Allah izin mata hati ni nak cek status PTPTN. Kalu tidak dok dekat sempadan M'sia-Spore lah jawabnye ^~^

Hope everything will be fine.. Esok perlu call LAGI hotline yang memang HOT. susah bangat nak dapat cakap dengan pegawainya. Dah tu ptg2 pon call. Ape2 standby utk ke sana hari rabu ni. Banyak betul ujian yang melibatkan wang ini. Sesak dada dibuat nya. Lepas satu satu. Result pulak kene tahan sebab tak bayar yuran konvo. apekah? saje jer.. Takkan lah org yg nak grad tak bayar yuran kot. huh!

Hope everything will be fine.. Memang silap dan kelalaian diri sendiri. Terlalu ambil mudah isu PTPTN. bila ade kepentingan nak keluar negara, haaa.. baru menggelabah + stress dibuatnya. Tolong jangan ulangi kesilapan ini wahai diri. Moga Allah permudahkan urusan. Kiranya rezeki utk ke Spore tu ada, jadi insyAllah berjalan lancarlah proses 'rayuan' esok dan lusa. Ameen..

Hope everything will be fine.. Mungkin akan ada good news dalam masa terdekat ni. Tapi perlukan confirmation! :)) Tu lah dalam hidup ini kesusahan dan kesenangan memang silih berganti. Hidup tidak mendatar. Even though menganggur di rumah, perlu keluar selesaikan hak2 dan tanggungjawab diri dan pihak lain.

And last but not least, I hope Everything will be fine soon. InsyAllah.. Ameen..

Labels: ,






hari pertama.. kali pertama
Tuesday, May 31, 2011

Bukan mudah memiliki seorang anak. Rasa susah, letih, penat dan segalanya seawal anak dalam kandungan, hingga saat melahirkan yang merupakan saat yang palig getir, kemudiannya meniti saat2 anak berada disisi selepas melahirkan. Bersengkang mata menyusukan, menukar lampin, melayani kerenah bila ragamnya ntah dari mana puncanya.

Tahun demi tahun tumbesaran anak yang memerlukan perhatian dari ibu bapanya. Ouh, saat ini stage yang perlu di hadapi adalah toilet training anak yg berusia 2 thn 8 bln. Alhamdulillah, sungguh Allah membantu si anak dan ibunya. Tanpa bantuanNya tak mungkin didikan yg sedang diusahakan ini akan menjadi mudah.

Beberapa artikel dibaca untuk memulakan semua ini. Salah satu yang memberi semangat dan method yang islamic untuk dipraktikkan ada dalam anakkusoleh. Discuss dengan sahabat yang punya pengalaman juga bisa membantu dan memberi semangat untuk memulakan operasi ini ;)

Sehari sebelumnya, doa dipanjatkan dengan penuh harap agar diri ini bersabar dengan sebenar2 sabar walau apaa pun akan di uji esok hari. Juga mengharap anak diberi HidayahNya untuk beri signal bila terasa nak buat hajat ;)

Alhamdulillah, 31 may 2011..

10.10am Dengan rasminya diaper tidak lagi dipakaikan. Berdebar hati menanti apa akan berlaku. Rutin kebiasaan diteruskan, tapi dalam hati dup dap dup dap.

12.10pm Sedang umminya sibuk berurusan dalam bilik air terdengar suara dari depan pintu bilik air. "Ummi nak kencing..". Ouh dengan segera ummi keluar mendapatkannya dan membuka seluarnya. Takes time juga untuk menunggu hasilanya keluar. Okeh buat pertama kalinya anak ini berjaya kencing di jamban cangkung.

1.30pm Selesai makan tengahri sekali lagi anak ini minta untuk ke tandas lagi.. Dan berjaya juga mengeluarkan hasilnya ;) Alhamdulillah.. kemudian legalah hati umminya untuk membiarkan dia tidur di katil bersama ummi. Dalam hati terus berdoa dan berdoa agar anak ini tidak membuang hajat atasa katil! heee..

4.20pm Agak lama juga si anak ini tidur. Bila celik dimintanya susu. Bila umminya ajak ke toilet dia geleng2 kata taknak. Aiseh, naik risau ummi. Awat budak ni tanak kencing. 2-3 kali cuba ajak dia, tapi still tak mahu. Ok, fine ummi just let her go. Biarkan dia buat apa dia nak. A few minutes kemudian... "Aaaaeeeeee...!" bunyi suaraa si anak. Dush!* Selamatlah dia terkencing atas sofa. huh! Cepat2 lah ummi angkat die dan bawa dia ke toilet. Fuuhh.. Relax2 ;D

5.50pm Dah masuk 2 hari duduk terperuk dirumah, jadi atas permintaan anak yang ingin tengok bird di luar, ummi pun bawalah dia jalan2 without diaper ok! Berani. haha!

6.35pm Tiba di rumah, ummi pun terus buat apa yang patut sementara tunggu si anak ni memmbuka kasutnya. Sedang ummi bearada di bilik.. "Ummi nak kencing.." terus2 ummi dukung dan membawanya ke toilet. tanggal2 seluar, tengok ada bekas air mengalir. Adeh macam terlewat sikit. Tapi masih ada baki yang hendak dikeluarkan di toilet ;D Terlepas sikit kat seluar. Heh!

8.30pm Sekali lagi si anak minta untuk ke toilet. Dan kali ini berjaya keluar sepenuhnya di dalam toilet. Tapi sebelum tu dia dok mengadu sakit perut. Herm rasa2nya ada hajat BESAR nak keluat ni. Tapi bila tanya, katanya tanak.. haha. Takpe tunggu lah kejap2 lagi.

9.55pm Sedang asyik lah ummi ni tengok Episod Akhir Asmara. Tiba2 "Ummi nak kencing..." Adeh! Cepat2 lah ummi bawa dia pegi depan toilet and biarkan dia sendiri setelkan hajatnya sementara ummi kembali layan cerita.ahakss..!

10.25pm "Ummi nak kencing.." Aik pelik ummi, takkan nak kencing lagi? Takpe2 bawa saja dia pegi toilet. Pantang dok kat toilet mesti dia minta buka air paip. Kali ni ummi bagi 'chan' dia main air jap, nak tengok bape lama dia nak betapa. A few minutes 'sumting' keluar, dan dia pon pandang ummi dengan muka resah + cuak. Ummi pun terus memberi sokongn supaya dia dapat keluarkan hajat BESARnya.. Alhamdulillah..

10.45pm Duduk bersantai2 dan tertidur akhirnya anak ini. Aha! ummi dah siap2 lapik plastik hitam dekat bawah cadar katil dia. Just incase dia buat projek malam ni. Tunggu dan lihat esok pagi, apakah dia berenang2 dalam katilnya sendiri? Harap sangat dia sedar bila dia perlu ke toilet ;)

InsyAllah esok masuk hari ke 2;)



Labels: ,






Didik anak ke tandas
Monday, May 30, 2011


Bismillah hirrahma nirrahim,

InsyAllah hati ini bertekad untuk toilet train Ikhlas bermula esok hari 31 May 2011/ 27 Jamadil Ahkir 1432.

Detik ini harus dirakam supaya kelak untuk anak2 yg seterusnya aku tidak lupa. Sayang sekali detik2 Ikhlas mula pandai merangkak, berjalan dan sebagainya..juga bila gigi pertamanya tumbuh. heh. ape yg aku masak untuk Ikhlas masa seawal dia 6bulan.. semuanya jauh dari ingatan. Lupa dah saat2 itu. Jadi sekurang2nya b
ila moment Ikhlas di asuh ke tandas aku nukilkan di sini, adalah reference untuk di tatap kelak ;)

Ya Allah, moga mudah urusanku mendidik anak kecil ini.. moga dia faham dan diberi Hidayah olehNya..

Berdebar2 hati ni menanti hari esok utk mulakan operasi. Moga diri ini tabah dan SABAR! oh, sejak jadi fulltime housewife selalu rasa 'everyday I lost my temper because of Ikhlas!'.. sungguh diri masih berdarah muda dan asyik melayan perasaan geram dan marah. Moga diri menjadi semakin sabar dan penyayang ;)

Orait! will update what happens tomorrow.


Labels: ,






ingin ke belakang
Thursday, June 03, 2010



Mana mungkin kau bisa lari ke belakang semula
tiada jalan untuk ke belakang
semuanya menghala ke hadapan
menuju ke masa depan yang kau cipta di hari belakang dahulu kala...
Teruslah melangkah ke hadapan..

Labels:






menikah saat usia begitu muda
Wednesday, February 17, 2010



Cerita-cerita agar diri dan lainnya bisa bermuhasabah.
Tika susah kembali kepadaNya, tika senang juga harus kembali kepadaNya.
Agar diri terus sentiasa bersyukur kepadaMu..

silakan baca di link ini - Kahwin muda


Labels:






i'm w.a.i.t.i.n.g ...
Monday, January 04, 2010


Waiting for the whole day ..

maybe waiting for nothing ..

it's okay my dear ..

it's just nothing to you ..

nothing to me ..

^sigh^
11:43pm @ 30 december 2009

Labels:






It's all about beauty..
Monday, December 14, 2009



Hee.. this is my card.. beniaga tambah rezeki sara hidup =D
visitlah ke Lovebeautee utk tgk mana2 korean brooch yg berkenan.

al-kisahnye nak diberi nama LovebeautY.. tp, dah not available plak..
makanye dgn konon2nyer kreatif & nak kasi juga sebutan dan maksudnya b.e.a.u.t.y so terciptalah nama Lovebeautee..

kredit for LoveOrange utk design n printing my bizcard!
(hee..thanx to my hubby!)